Friday, June 26, 2009

De prin aeroporturi adunate si inapoi la lume date

Pe Heathrow, la controalele de securitate, te cauta aia si-ntre destele de la picioare – sint mult mai severi ca americanii, dar la fel de tampiti.

Poti sa cumperi orice in dolari fara sa schimbi mai intai la Biroul de Schimb. Mai salvezi ceva la cursul de schimb, plus ca nu ramai cu maruntis.

Pe romani ii recunosti usor, sint inconjurati de niste bagaje de mana atat de mari incat orice alt calator cat de cat civilizat s-ar face mic de rusine, dar ei sint suparati ca nu pot lua decat atata si ca de ce aia de la linia aeriana fac gat.

Ma uitam la cei de la British Airways care faceau imbarcarea: aveau un sictir maret cand dadeau drumul celor cu pasapoarte romanesti, cu un “Du-te” bagat in coltul gurii la marea scarba. Ala Micu’ si cu mine, calatorind cu pasapoarte americane, am avut parte de un amabil “Poftiti, va rog” care, cel putin pe mine, m-a facut sa ma simt, daca nu prost, cel putin stanjenit si solidar cu compatriotii mei cei cocosati de bagaje.
  • Un conflict de sentimente care m-a accompaniat tot sejurul meu. Pe de o parte romanul din mine care suferea pentru felul in care erau tratati compatriotii si pe de alta parte americanul care privea superior la micile lor probleme si zbateri si se bucura ca este sub protectia Vulturului.

La Baneasa inghesuiala, cozi uriase la cechin, in forma de gramada. Pe langa cei optzeci la suta care stau in ordine mai sint ceilalti care sint destepti si smecheri si se baga prin fatza. De ce s-or grabi, nu stiu, ca oricum toti ajungem in avion si toti stam si asteptam in aceeasi sala de asteptare neaerisita sa vina sa ne ia autobuzele. Cred ca unii au, asa, o superstitie, ca daca nu o iau cuiva iainte la o coada nu le merge bine in ziua aia. Oricum, mi-a placut Shop-ul din Baneasa, se zugravea, dar era deschis, si daca intrai riscai sa capeti niste stropi de vopsea pe hainele tale cele mai bune. Asta am remarcat imediat, toata lumea foarte bine imbracata, te duci la avion cu cele mai bune straie ale tale, ca sa se vada ca ai.

No comments:

Post a Comment